1 sd bsr marjerin planta
1 ulas bwg putih - diracik halus
2 tin sos spageti keju
1 sd bsr serbuk keju - ad jual dikedai bakeri
1 sd bsr kicap lemak manis
2 sd bsr serbuk lada hitam kasar
1 sd bsr gula - letak swdikit demi sedikit
1. Panaskan 1 sd bsr planta dlm kuali api kecil sahaja.
2. Masukkan bwg putih yg telah diracik halus, tumis hingga naik bau, kecil sahaja.
3. Masukkan 1 tin sos spageti keju, kalau pekat sgt boleh tambahkan air.
*dari 1 tin sahaja sebelum ini, cikgu Afy tambah jadi 2 tin.
*kacau dahulu sehingga sos dan air sebati. Jika nampak masih pekat boleh tambah lagi sedikit air.
4. Masukkan 1 sd bsr serbuk keju. Kalau tkde tkpe..kacau rata.
5. Tambahkan 1 sudu kicap jalen lemak manis.
*boleh tambahkan ikut kesesuaian warna kalau suka gelap.
6. Masukkan serbuk lada hitam kisar.
7. Juga masukkan 1 sd bsr gula (boleh masuk sikit-sikit utk langkah selamat). Kacau sebati.
8. Tutup api setelah semuanya sebati boleh dihidang bersama ayam, daging dan kambing panggang.
沒有留言:
張貼留言