Bahan²/Cara²:
Untuk inti;
- rendam kacang hijau ½kg dalam 2-3jam. Nampak dah kembang semangkuk tu korang rebus dalam kuali dgn 3helai daun pandan sampai empuk. Air jgn banyak sgt, korang bukan nk buat bubur😂😂 If kacang tu mcm keras lg, korang tmbah sikit lg air. Lepas dah empuk,
korang masukkan dalam 3-4keping nisse (gula melaka/gula perang pn blh, agk2 je nak suh wrna kacang tu gelap sikit). Lepas tu korang masukkan jugak kelapa parut dlm secawan. Tujuan dia utk sedapkan lg inti kacang. Tambah gula, garam. Ikut sedap lidah korang mcm mana. Last sekali korang letak dalam ½cwn tepung and gaul rata. Tepung ni utk pekatkan inti so that senang nk bentukkan nnt.
Utk menggoreng;
- bancuhkan tepung beras, sedikit tepung gandum, kapur,garam n pewarna kuning dgn air. Bancuhan tu mcm nak goreng pisang. Jgn terlalu cair /pekat. - Bulatkan inti kacang ikut la nk besar mana, celup dlm bancuhan td and goreng sampai garing. ** boleh dapat dalam 50keping kasturi utk 500gm kacang hijau
沒有留言:
張貼留言