Bahan-bahan :
1 cawan sagu biji,
3 cawan air biasa,
Gula merah ½ cawan,
5 sudu makan gula putih,
Kelapa parut ½ biji,
Daun pisang secukupnya, lap bersih, layurkan atas api.
Garam ½ sudu kecil.
Cara-cara :
Rendam sagu dengan air sampai meresap semua selama 30 minit.
Toskan hingga tidak ada air meleleh.
Campur sagu dengan kelapa dan garam, gaul rata.
Dalam bekas lain campur gula merah dan gula putih, gaul rata.
Lipat daun pisang macam corong.
Masukkan 1 sudu sagu, ratakan.
Kemudian masukkan gula ½ sudu. Ikut kalau suka manis, bubuh lebih.
Lapisan paling atas, masukkan lagi sagu. Ratakan dan bungkus kemas.
Jika sudah siap semua, kukus dalam 30 minit menggunakan api sedang. Siap.
沒有留言:
張貼留言